Casa Rurală "Ioan Avram Dunăreanu"

Casa Rurală "Ioan Avram Dunăreanu"

Casa Rurală „Ioan Avram Dunăreanu" Suhurlui, a fost ridicată de Andone şi Maria Avram, o familie de ţărani gospodari veniţi din fosta comună Oasele (în prezent Rediu), în localitatea Suhurlui, aşezată de o parte şi de alta a pârâului cu acelaşi nume, între două coline ale dealurilor Covurluiului.
Casa este compusă din două camere spaţioase, una de oaspeţi şi alta pentru şedere, separate de o tindă (sală) şi chiler, iar în faţă cu prispă şi cerdac.


Din lipsă de mijloace materiale, imobilul a intrat într-un proces de degradare care s-a accentuat, astfel încât în perioada 1993-1994 a devenit nelocuibil.
În aceste condiţii, judecătorul Ioan Avram Dunăreanu, fiul lui Andone şi al Mariei Avram, în intervalul 1994-1997, a demarat lucrările de reabilitare a imobilului, păstrând amplasamentul, stilul şi compartimentarea.
În anul 2007, Ioan şi Elisabeta Avram Dunăreanu, donează casa părintească împreună cu o colecţie variată de bunuri etnografice, Muzeului de Istorie Galaţi


Prin organizarea expoziţiei „Ambient tradiţional ţărănesc" s-a încercat recompunerea unui interior caracteristic lumii de la sate, prin păstrarea trăsăturilor specifice culturii româneşti şi valorificarea ştiinţifică a bunurilor culturale de factură etnografică.

Înapoi